Sunday, January 25, 2015

Väikesed rõõmud

 Kaili kirjutab:
Neljapäev. Olime oma tuttavas Gold-majas lõpetamas, kui Ave Maria helistas ja haledasti palus, et me talle UnnaMannusse appi läheksime. Nüüdseks oleme me juba nii kõvad mutid, et meile on antud erinevate majade uksekaardid ja võtmed, nii et saame ise, ilma saatjatete liikuda. Kloppisime püksipõlved puhtaks ja asusime teele. Eesmärk: leida korter B3. Käsk oli kaasa võtta ka puhtaid lappe. Viimane ülesanne oli kökimöki, seda teed võime me juba kinnisilmi minna ja ülejäänu tundus lihtsalt loogika küsimus olevat. 
   Puhtad lapid hangitud/hagetud, läksime uhkel sammul selle ukse poole, kust me tavaliselt UnnaMannusse pääsenud olime. Kirjaoskus ütles meile, et see on auk, kust pääseb ainult A-tähega korteritesse. Me ei lasknud ennast häirida, kusagil peab ju olema ka uks, kust pääseb B-korteritesse. Seda ust aga ei olnud. Küll me tiirutasime kelder-parklat pidi, aga mida pole, seda pole! Hakkas juba piinlik, olime Ave Mariale öelnud, et oleme teel ja nüüd näis asi väga sedamoodi, et enne jõuab päike looja minna, kui me õige augu leiame. (Ja mu armsad lapsed - ma pean silmas oma isiklikke lapsi - siin ei ole midagi tegemist sellega, et ma topograafiline idioot olen, teatavasti olen ma Sixten Silla käest isegi autogrammi saanud, pühendusega, kui tõusev orieneerumistäht!) 
Lõpuks otsustasime õue minna ja sealtkaudu õige augu üles otsida. Ukse leidsime aga võti, raisk, ei keeranud! Õnneks tuli parasjagu ka üks retseptsioonitädidest ja me saime sisse. 
Hiljem nõudsime Ave Maria käest uuesti aru, kas ikka on võimalik kelder-parklast B-korpusesse saada... Teate, selle ukse kõrvale oli kirjutatud lihtsalt P (nagu parkla). Kui mujale kirjutatakse peenelt "Unnamannu A 1- 14     ...ja siis lihtsalt P. Ma arvan, et sellistel puhkudel on kaart nii kirjaoskusest kui loogikast etem. 

B3 korter liigitus pommiauguks. Nii kutsuvad kohalikud koristajad neid kortereid, kus inimesed on eriliselt lagastanud.
Selles korteris olid inimesed tõesti vaeva näinud, et koristajatel tööd ikka jaguks ja vaiksel hooajal juba reedest päeva puhkamiseks ei peaks võtma. Nad olid kogu alumise korruse seinad ja laed kleepuva (!) alkoholiga üle pesnud. "Voi, voi, ruotsin poikat," teadis Ave Maria halada.
*   *   *
Reede läks "ruotsin poika'de" auks.  Päeva lõpetasime Gold'is. Kiire koristus tuttavas kohas, kõrralike inimeste tagant. Läksime sinna peaaegu tühjade kätega:  Tenerifelt tagasijõudnud Anja siirdus vajalikke vahendite järele. Meil oli juba ammu kõik peale põranda imumise ja pesemise tehtud, kuid  Anja ei tulnud ega tulnud. Otsustasime siis asja teisiti lahendada. Ulvi võttis harja ja kühvli, mina lapi ja asusime põranda kallale. 
Lõpetasime ühel ajal: põlvili koridoris, nägudega ukse poole. Uks avanes ja - näe, Anja, tolmuimeja kenasti  näpus ja puha. Tal oli õige hea meel meid seal niimoodi palvetamas näha...
*   *   *
Pühapäeval läksime kodukandi teid avastama.  Ükspäev oli armas Jumal lasknud meile hotellituppa jätta need rauad, mis libeduse vastu saabaste alla pannakse. Kassid. Nüüd kulusid need marjaks ära. Rautasin sandi ja läksime teele. "Oh" ja "Ah" jälle kenasti kaasas. Jalutuskäik tuli meil kenasti välja.

See ongi meie kodu.
Teeviitadest ja liiklusmärkidest siinkandis talvel suurt abi ei ole. Seda märkasime juba oma 1300-km-rännakul.
 Teisel pool maja ca 100 m kaugusel on jõgi.
Meie töökoht Levi on kodust üle jõe paista. Kuid töölesõit on oma tubli 25 km.
Iga päev sõidame üle silla. Selgitavad viidad veekogu kohta on olemas, kuid (vt üleeelmist pilti). Võtsin ette interneti. Tekstilised viited rääkisid Ounasjokist, google map arvas, et me asume/elame Kurjenniva kaldal.
Mis värk?
Kaart näitas, et jõe üks ots ulatub Rovaniemile. Suurendamine selgitas: Rovaniemil suubub Kemi jõkke Ounasjoki, Kemi suurim, 300 km pikk lisajõgi.
Aga Kurjenniva?
Hakkasin google kaarti jõgepidi Rovaniemist põhja poole kerima.

Kemi
Ounasjoki
Taivaankaarenmukka
Kellosuvanto
Uurtamokoski
Marraskoski
Uurtamokoski
Ounasjoki
Pikku-Uurtamo
Patokoski
Teponkari
Taljasuvanto
Molkojoki
Mettiskoski
Tainionsuvanto
Riihikuoppa
Huhtakari
Ala-Kerpuanjoki
Neitisuvanto
Kerpuansuvanto
Ylisuvanto
Kaantonen
Lennatys
Kuusankorva
Sikaniitynmukka
Kurjenniva !!!
Heldene aeg, miks nad on ühele jõele iga natukese aja tagant uue nime pannud???


Kas te teate, kui tore on köhatada või aevastada nii, et sabakondist ei löö sädemeid?

No comments:

Post a Comment