Saturday, March 7, 2015

Porocup Luostol

Esimest korda sattusid meie vabad päevad nädalavahetusele. Ilmaprognoos ei lubanud päikesetripsugi. Otsustasime Marikale külla minna.
Esimest korda oma siinoleku ajal kohtasime tee peal jalutavaid porosid. (Taevane märk, otsustasime hiljem). 

Kümmekond aastat tagasi, kui olid veel populaarsed bussireisid Lapimaale Jõuluvana juurde, lubasin reisijatele iga kord: "Me näeme porosid! Kindel värk! Nad jalutavad seal lihtsalt mööda teed!"  Ja ma ei valetanud kordagi. Tookordsete 4-päevaste reiside programm lasi Lapis olla kaks päeva. Ja iga kord olid porod teel. Nüüd oleme Lapis olnud kaks kuud...

Marika teatas, et Luostos on Porocup 2015 ja et nemad Penttiga kavatsevad sinna minna. Et Pentti on endine poromees ja saab siis vanade sõpradega paar sõna juttu puhuda ja et üldse on see täitsa tore kohalik värk.

Porocup on neljaosaline võistlussari, milles osaleb umbkaudu 200 põhjapõtra. Porod jooksevad  umbes kilomeetrise ringi ja iga poro taha on nööri otsa riputatud suusataja. Neid suusatajaid nimetatakse ajajateks. Üks ajaja võib sõita mitme erineva poroga. Suusataja alamkaal on 60 kg. Pentti ütleb, et kui kaalub vähem, pannakse kivid taskusse. Tõenäoliselt on see nali.
Stardiprotokollis on lisaks ajaja nimele ka poro ja poro omaniku nimed. No näiteks võistlesid täna porod nimedega TikTak (mullune 2. koht),  Tupsuntähti, Lahjakas (andekas),  Arvamaaton (äraarvamatu) ja Syrjahyppy (kõrvalehüpe). Lisaks Soome porodele on protokollis ka nimesid, mis viitavad Rootsile ja Norrale.

Tänavuse sarja esimene võistlus toimus veebruari lõpus Rovaniemil, nüüd siis Luostol. Järgmised võistlused toimuvad 14.-15. märtsil Taivalkoskil ja kannavad uhket nime - Kultakelloajo. Viimane osavõistlus toimub 20.-22. märtsil Äkäslomposel ja lõpuks uhke finaal, kuhu pääsevad vaid 24 eelvoorudes enim punkte kogunud põhjapõtra ning kus kroonitakse Porokuningas, 28.-29. märtsil Inaris. 

Kõigepealt pannakse suusatajad boksi. Seal nad siis ootavad nagu pomod oma porosid.

Porod on kaunisse kasemetsa loodust ja üksteist imetlema viidud.

Lumehunniku otsas seisab mees, kes hüüab porosid starti. Tema käsu peale hakkavad omanikud  porosid suusatajate juurde boksidesse talutama-jalutama.

Mõni poro ei taha üldse sinna boksi minna...

... aga kuna mehi on rohkem kui porosid, siis jääb meeste tahtmine peale ja millegipärast hakkavad ka need porod ikkagi jooksma.

Ja jooksevad nad ikka kiiresti küll - kilomeetrise ringi peale kulutatakse vähem kui poolteist minutit. See tähendab, et kiiruseks tuleb suurusjärk 90 km tunnis!


 Selle peale tuleb mulle meelde küsimus mingist mälumängust: mis on poronkusema? Kontrollin, kas Pentti teab. Teab, ja talle ei tundu see üldse naljakas ega veider :)!
(Poronkusema on vahemaa, mille suudab põhjapõder läbida ilma põit tühjendamata - ca 8-9 km).

Pealtvaatajad on toredasti põhjamaised. Moes on poromeeste vööd ja erinevad soojad-karvased läkiläkid.


Samas on ka väike laat-turg. Müügil on "päris"-asjad ehk puhas põhjamaine värk. Nagu näiteks poromeeste vööd...

... või valjad porodele.

Üks ilusate valjastega parasjagu põdrasammalt pugiv poro pakub soovijatele lustisõitu.

Tõsi, pakkumisi teeb küll allolev tüdruk, kellel on väga ägedad sukad. Poronahast.

Laadal müüakse ka lassonööri? köit? juhet?... Materjali osas on tegemist mingi plastikuga, mis külmas kangeks ei tõmba ega murene-purune. Ja porolasso nimi on hoopis suopunki.

Tegemist on kogupereüritusega. Vahva on see, et kõik lasteatraktsioonid on samuti temaatilised - on eraldi aiake, kus lapsed saavad lastemootorsaaniga sõitu harjutada ja on koht, kus võib proovida suopunki-heitmist.
 Põhjapõder on ainuke hirvlane, kelle emasloomal ka kasvavad sarved. Isastel kukuvad sarved maha sügisel, kui kiimaaeg läbi saab. Emastel jäävad sarved alles aprilli-maini - poegade kaitseks. Jaanipäevaks on mõlemil uued sametise nahaga kaetud sarved peas.

Suopunki-heitmist teevad lustiga ka täiskasvanud ja üks poromees muudkui püüab naisi. Tundub, et siiski tuttavaid naisi :). Lahkumisel näeme, et üks on endale suisa lapse püüdnud...

Turg-laadal pakutakse veel igasugusest nahast valmistatud igasuguseid asju. Näiteks selliseid kindaid - palusin Marikal spetsiaalselt kätte panna, et oleks näha, kui suur see kinnas siis lõpuks on - kinnas ei ole kaamerale lähemale tõstetud, kinda labaosa karv on vastu kapuutsi!

Hülgenahast kindad...

... ja taga keskel hülgenahast kasukas. Hind veidi alla 4000 euro.


lõpetuseks veel üks meie jaoks uus liiklusmärk:


Toredat homset naistepäeva kõigile meestele ja naistele!



No comments:

Post a Comment