Wednesday, June 10, 2015

Hiina: Chuandixia

Järsul mäenõlval asuv maaliline vana küla, mis koosneb siseõuedega majadest, enamus neist on ehitatud Mingi dünastia ajal (miks nad endale ükskord selgeks ei tee, mis dünastia see selline on!!), tänaseks umbes 70 püsielanikku, võib saada ka öömaja.
Umbes selline oli kogu info Chuandixia kohta, kuhu olid valmis nädalalõpu-väljasõidule kaasa tulema ka eesti soost hiina tudengid – lisaks Liispetile veel Karoliine, Juhan ja Mikk. Karoliine õpib Pekingis hiina keelt, Juhan ja Mikk rahvusvahelisi suhteid. Mõned tarkuseterad noortelt ja nutikatelt pudenesid meilegi. Kes oleks osanud arvata, et Eesti peamised ekspordiartiklid Hiinasse on… mustikad ja mesi. Või nagu nad nii kenasti ütlesid Hiina-Vene suhete kohta: mõlemal osapoolel on teist vaja. Nagu tardunud paarisuhe – magavad koos, aga ei armasta. Pärast Euroopa poolt Venemaale kehtestatud sanktsioone on hiinlased mitmed seni pikalt vindunud lepingud Venemaaga saanud endale soodsamatel tingimustel alla kirjutatud. Just nagu eelnenud jutu kinnituseks lehvib ühe pisi-pisikese põllulapi servas lipp…
 Esimese hooga ei pane tähelegi, et... Aga sirbiga lipp sobib põllulapi kaunistuseks kindlasti paremini kui tähekestega lipp.

Selleks ajaks oli meil Hua Shan oma 4500 trepiastmega juba selja taga, nii et väike mäkketõus Chuandixia imetlemiseks oli lihtne laupäevane jalutuskäik.
Meil läheb ka soodsalt. Noored tingivad ja kauplevad meile kamba peale sõiduriista, ostavad küllapääsupiletid, valivad hommikusöögi. Imehea baklažaan, maitsvad küüslauguvarred ja roosa riis. Tomati- ja munapuder nagunii.
Küla ümber ja sees tiirutades satume igasugustele detailidele:

 
 Esimees Mao elab jätkuvalt hiinlaste südametes ja kohvikutes.

Hiina laternad on Hiinas täiega moes.

 Põldu selles külas keegi enam ei hari ja kunagised terrassid kasvavad järjest rohtu. Nüüd toidavad küla turistid. Iga viimane kui majapidamine pakub majutus- ja toitlustusteenust ja see ei ole enam Mingi-aegne teenus :),

 Küla "pealtpoolt" - traditsiooniline majapidamine koosneb neljast või enamast hoonest, mis on ehitatud selliselt, et tekib ristkülikukujuline siseõu.Mõned siseõued on tänaseks "katustatud", kuid mitte kõik. 

 Tööaja efektiivne kasutamine ehk 2in1...

Chuandixia taga mäenõlval on järjekordselt miski püha värk. Pühaks meheks on seekord keegi kohtunikuhärra ja pange tähele, mis tavaari rahvas kohtunikuhärrale meeleheaks kokku tassib! Viina, suitsu,...


 Lõpetuseks teeb autojuht üllatuse ja sõidutab meid mõnisada meetrit külast edasi... Tee järgmisesse külla läheb läbi vahva prao.

Hommik algas akna all urineeriva porgandpalja prantsuse poisiga Täpselt samasugune kogemus on meil Memmega ka Gruusiast, ainult et seal oli akna all vähemalt murulapike, siin toredaid pritsmeid võimaldav kivine siseõu. Kas see on mingi prantsuse stiil?

Päeva lõpp oli tükk maad toredam: Memme vestles metroos elavalt ühe hiina mehega (kumbki omas keeles ja mõlemal oli lõbus),üks titt välgutas oma mähet ja teine, tiba suurem, nii umbes nelja-aastane titt, nokut (väikelaste riietel on sageli pükste jalgevahe-õmblus kinni õmblemata ja sel juhul siis vist alukaid ei kasutata?), ja lõpetuseks tulid õhtu-õlle kõrvale maguskartuli krõpsud ja kastanid. Sobisid suurepäraselt!

No comments:

Post a Comment