Sunday, June 14, 2015

P-hallo-logica jt pealinna peensused

Täna poosetasid provvad päälinnas. Käisid kirikus, kontserdimajas ja muuseumis. Nokumuuseumis. Turismiinfo tüdrukud soovitasid.

Nokumuuseum on õige pisut salavärk, sest ametlikule turismikaardile seda kantud ei ole. Võib-olla ka seepärast, et tegemist on eramuuseumiga.
Muuseumis on reas formaliinipotid ja seal sees kõikvõimalike elukate - vaalade-delfiinide-hiirte-merisigade-põtrade-sebrade-kaelkirjatute-elevantide-jne peenised. Või siis on nad eksponeeritud kuivatatud kujul. Ja kui on kuivatatud, siis võib olla on keegi neist kõrvarõngad teinud ja nad on esitletud ehetena. (No ausalt, miks peaks keegi tahtma endale kürvakõrvarõngaid???)
Täiskasvanud loom, 15,8 m pikk, randus elusana 27.08.2000 Hrutafjörduris, suri soolekinnisusse, peenis 170 cm ja 75 kg (see parempoolne, vasakul on Kaili), säilitatakse formliinis. Jutt käib mingit sorti vaalast.

Reykjaviki südalinna peatänavaks - vähemalt meie arvates - on Laugavegur.
Laugaveguril on sinised ja roosad ja kollased jalgrattad. Kaili proovis kõiki värve - no ei saanud hakkama!
Olime juba ammu omavahel arutanud, et mismoodi küll selgitavad islandlased (eelkõige saare põhjapoolses küljes) lastele sõna "puu" tähendust ja õpetavad neid, et on olemas okas- ja lehtpuud. Täna Reykjavikis leidsime ühe  näitliku õppevahendi - savist lehtedega puu. Näis, millal me leiame okastatud puu!

2011. aastal valminud Harpa - Reykjaviki kontserdimaja - on igal juhul põnev. Esiteks on hoone ehitamine pikk saaga, millesse sekkus 2008. aasta majanduskriis, teiseks-kolmandaks-neljandaks põnevaks elemendiks on kärjetaolisesse raamistikku paigaldatud klaas, mis teatud valguslaineid laseb läbi, teatuid peegeldab jne. Seega on majal iga hetk, sõltuvalt ilmastikutingimustest, vaatenurgast ja kellaajast, uus nägu. Idee autoriks on kohalik Islandi kunstnik Olafur Eliasson. Nimi "Harpa" on nii naisenimi Islandil kui ka harf.



Harpa seestpoolt

Islandikeelne sõna  Reykjavík  tähendab suitsulahte. Tõenäoliselt on sõna taga ümbruskonna kuumaveeallikad. Tegemist on vanima asustusalaga Islandil (esimesed inimesed jõudsid siia 870), mis sellegipoolest kasvas väga aeglaselt ja alles 1786 sai endale ametlikult linna tiitli.
Maailma kõige põhjapoolsem pealinn, 121 000 elanikuga Reykjavik, on saare suurim linn. Kui ümbritsev regioon ka juurde arvata, siis elab siinkandis üle 200 000 inimese (Islandi rahvaarv on ca 324 000).

Linna kõige tähtsamaks kohaks on ikka City Hall ehk vanarahva arusaamist mööda raekoda.


Raekoja aknast välja vaadates tekib tunne, nagu oleks akvaariumi sattunud :)

Raekojas asub vägev Islandi topograafiline mudel, kokku 76 ruutmeetrit. Kokku on see pandud 57 plaadist, igaüks 1,35 ruutu. Kokkupanijaiks Reykjaviki Mudelilaboratooriumi kutid, kes neljakesi neli aastat liimisid 1 mm-paksusi  paberlehti kokku...

Tööinimesed võivad ju nädalavahetust nautida :) !





1 comment:

  1. Hea, et sai ära märgitud, kumb pildil Kaili on.... sest Kaili gabariidid ju enamvähem samad kui tollel parempoolsel...

    ReplyDelete