Saturday, August 29, 2015

Esimene eestlane

Pressiteade
28. augustil 2015 kell 18.00 saabus Gerdi külalistemaja allasutusse Hrollaugsstadiris selle suve esimese eestlasena Parksepa Keskkooli vilistlane Marian Külaviir. Eestlaste varasemate visiitide kohta sellesse asutusse andmed puuduvad.
Kohtumine toimus Islandi Ülikooli geoloogia eriala magistrikursuse väljasõidu "Sissejuhatus Islandi geoloogiasse" raames.

*   *   *
"We in Estonia are saying to kartulimuus "kartulipuder", teatasime kahele köögis askeldavale islandi mehele.
"Really? Like "kartulipudding"?
"No mitte päris, aga miks ka mitte..."
Olime leidnud uue sõna, mis kõlas peaaegu nagu eesti keel. Eelmised  üllatused olid siis, kui peremees läks "hei" tegema (heina) ja Soffie palus Kailit, et see tal "püksar" kergitaks.

Esimest korda suve jooksul - kui pulm välja arvata - tuli koolimajas pakkuda õhtusööki. Kahele grupile ehk 64 inimesele. Söök oli küll suures osas mujal valmis tehtud, kuid kuna meie täpselt ei teadnud, kellele mida, siis olime natuke nõutud. Õnneks oli peaboss Bjössi ise kohal ja nüsis usinasti lambakintsu. Söök, mida sedapuhku pakuti, oli sama, mis paari nädala taguses pulmas ja sama, mida islandlased söövad eriti pidulikel puhkudel, sh jõulude ajal: suitsutatud lambakints, magusapoolne valge kaste, mingis vormis kartul (seekord siis "moosina"), punane hapukapsas ja rohelised herned.

Selle lausekatke - "we in Estonia" - püüdis üks magistrant kinni ja müksas Mariani: "Kuule, köögis on eestlased!"

Marian tuli köögilävele.
"Kas siin räägitakse... oi, kas Sina oled Parksepa õpetaja Ulvi?!"

Maailm on ikka... ümmargune!


No comments:

Post a Comment