Tuesday, September 8, 2015

4x4 automaadiga F-teel II

See uus laavapõld, see Holuhraun, on ikka äge mis äge. Hirmus kortsus ja krobeline. Kukkuda ei tahaks kohe kindlasti mitte. Süsimusta värvi. Ja siis  see teadmine, et appi-appi, alles purskas ja näe, ikka veel tossab ja ah et siis selline ongi...
Igasuguseid laava- ja mitte-laava-põlde oleme me siin saarel näinud küll ja veel. Nii- ja naasuguseid. Nii- ja naasuguses vanuses. Ikka tuhandeid ja sadu ja mis iganes aastaid. Viimase 1100 aasta jooksul - ajal, mil Island on olnud asustatud - on saarel toimunud rohkem kui 250 vulkaanipurset. Aga enne inimesi on siin ju ka kõikse aeg pursanud.

Musta Holuhrauni kõrval on meil must mure: kuidas me sellest õnnetust veenirest õnnelikult tagasi-üle pääseme?
Õhtune plaan - et lähme veel korra uuele laavapõllule - hommikul enam ei ahvatle. Saaks selle va veega ühele poole!
Kaili on kõik kivid silmaga ära mõõtnud, öö läbi arvutanud ja kalkuleerinud. Paneb pärast pikka pingelist mõttetöö-ööd auto käima ning sõidab üle. 
Tehtud.

Edasise nimetame pidulikult Tuhkapäevaks.
Läbi tuha tuleb varahommikune esimene võistleja - käimas on Fire+Ice Ultra 2015, kus mingid hullud jooksevad parasjagu juppi oma 250-kilomeetrisest distantsist  just sealkandis, kus meiegi liikumas oleme. 
 
Nii kaugele kui silm ulatub: tagaplaanil Vatnajökull ja uus laavaväli (viimast küll pildil eriti ei paista). Pilt tehtud suvalisel hetkel autost tahapoole vaadates. Järgmine pilt vaatab samas kohas ettepoole.
 
Ees paistab Herðubreið. Olla islandlaste rahvusmägi. Kui islandlastelt endilt selle kohta küsime, kehitavad nad õlgu: noh, jah, kunagi oli vist mingi värk, et rahvusmäge vaja... võib-olla siis on kah... Ilmselt piisab igale islandlasele ooma kodumäest ja mingi Herðubreið, mis asub keset täielikku tühermaad ja mis kellegi koduaknasse ei paista, neile niiväga korda ei lähe. Herðubreið kuulutati rahvusmäeks 2002 ja kõrguseks öeldakse olevat 1682 m.

Herðubreiði antakse meile selle retke käigus pidevalt.Nii nagu ka erinevatest pursetest mahajäänud maastikke. Nii kaugele, nagu silm ulatab...
Herðubreið, KIA, WC ja "asfaldipõllud"..
Ta kasvab siiski!
Ilmal pole häda midagi, ilma me valime endale ju alati ise. On lihtsalt selline hall maailm.
 
Mõnel järgmisel hetkel võib see hall maailm ootamatult punaseks minna.

1960ndatel tegi NASA oma astronautidele Apollo-programmi raames siinkandis "trenni". Õpetas neile geoloogiat ja sundis Kuu-mängu mängima. Astronaudid pidid pinnaseproove võtma ja muid sedasorti trikke tegema. Sest NASA dokumentide väitel sarnaneb siinne maastik kõige enam Kuu pinnavormidele. "Kursuse" Islandil Askja piirkonnas läbis ka Neil Armstrong. Mees, kes Kuu peale saadeti.

Pilte vaadates võib igav tunduda, tegelikult oli põnev. Ah et tõesti ei kasva kohe mitte midagi? Ikka veel ei kasva? Isegi kolme tunni pärast veel ei kasva?
Sarnane on ainult piltide hall. Suured kivid, väiksed kivid...

 Kui islandlased on mingi tee F-iga markeerinud, tähendab see, et tavaautoga pole mõtet sinna ronida. Peab olema nelikvedu. See on põhjus, miks me  Egilsstadirist Honda asemele uue masina rentisime. Sest me tahame ikka korra need F-teed ka ära proovida. Päris ise. 
Küsime manuaali, saame automaadi. Mis seal siis ikka!

Järgnev klipike on meie esimene jõeületus (25 sek). Kõige väiksem ja kõige lihtsam. Sissejuhatus maastikku.. Aga kuna ta oli esimene, siis meie jaoks piisavalt elevust tekitav.



Järgmise filmi nimi on "Kohtumine Meemega" (2min 51 sek). Meeme on mäletatavasti tegelane Kiviräha Ussisõnadest, kes kogu aeg kuskil ootamatult välja ilmus.

Meie Meeme rekvisiitideks olid reha ja hari. Esimesel korral tutvustas Meeme ennast Vatnajökulli Rahvuspargi töötajana ning palus, et me kõik pätid ja kaabakad üles pildistaksime ning politseile teada annaksime. Et tee pealt kõrvale ei tohi sõita, isegi mitte natukene. (Me olime väga nõus).  Et rahvuspargi territooriumil tohib ööbida vaid selleks ettenähtud kohas. (Me ütlesime "Ahah".) Et kas meie kavatseme ka ööseks jääda. Me ütlesime "Depends". Ja küsisime juttu kõrvale juhtides, kas ta teab, mida tähendab "hnjukur". Ta ütles, et mägi. Meie ütlesime "Ahaa!" Tema ütles, et neil on Islandil väga palju erinevaid sõnu mäe kohta. Me olime sellest juba aru saanud, sest meie teada on fell ja fjalla ka mäed.


Tee Kverkfjölli oli vahelduse mõttes kena punane (55 sek). Punaseid kaljusid ja kive on meie elus nüüdseks ikka olnud, aga üleni punast teed seni veel mitte.


Kui islandlased on mingi tee F-iga markeerinud, tähendab see seda, et tavaautoga pole mõtet sinna ronida. 
Nohja vahepeal on ka sellist teed... (35 sek)



Kõige selle raputamise peale olime otsustanud veeprotseduure võtta. Sest kaardi peale oli kirjutatud Laugarvellir ja me teame väga hästi, mida laugar tähendab. (Seda piskut, mida me islandi keelest teame, teame me tänu kaardile!)
Natuke kaugemalt vaadates nägi Laugarvellir välja selline:

Lähemale jõudes selgub, et veeprotseduuride jaoks on vaja jälle üle jõe sõita. Jõe ääres väriseb samasugune KIA nagu meie oma. Krt, kas jälle mingi jamakoht?
Ühtegi ähvardavat silti ei paista. Kaili sumab jälle jõkke. Mees teisest KIAst vaatab seda kõike üllatunult pealt ja otsustab siis ilmselt, et niisuguste naissõdalastega ühte lompi tema oma naist ei lase. Pärast seda, kui me oleme talle kõik üksipulgi ette näidanud, teeb ta minekut?!
Meid aga ootab suurepärane loodusspaa!
Kaili kehakeel võib jätta mulje, et on väga külm. Ei ole - väljas suur Islandi suvi, tubli pluss 10! Aga vees, vaata vees... seal sajab massaaž selga soojusega pluss 38-39-40...

Oi, kuidas meile meeldib Islandil puhata :) !

3 comments:

  1. ARUANNE: Teiega koos autos sõites läks mul süda pahaks:
    1) teekonnal Askjale (kohtumisel Meemega),
    2) teekonnal Kverkfjölli (punane tee);
    3) teekonnal Kverkfjölli II.
    Kokku: 3 korda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga kuidas Sul hommikuti on? Ei aja iiveldama?

      Delete
  2. Kui hommikuti teiega koos fjöllidele sõidan, siis ajab. Ei tiia, kas heinapebrevannist võiks abi saada?

    ReplyDelete