Monday, October 3, 2016

Mu kallis Island!

Mu kallis Island, Sa ei väsi üllatamast!

Jon oli ähvardanud, et võib virmalisi tulla. Sama kinnitas ka Islandi meteoroloogia-koduleht,  kus lisaks ilmaennustustele ennustatakse ka virmalisi. (Äge ju!!)
Jooksin siis õue-tuppa-õue. Nagu trennis oleks käinud.

Sellist pilti ma ei olnud veel näinud -  mäe taga asuv liustik peegeldas mingit valgust, ehkki päike oli minu meelest juba ammu ära läinud. Igatahes oli see veider ja müstiline.
Jooksuvaev sai ausasti tasutud. Nii agaraid virmalisi ei olnud meie rännuteedele veel varem jäänud. Pool tundi soojendust ja siis pool tundi ägedat andmist. Isegi Roosa oli kohal. Vägev!!!
Foto autoriks on kolleeg Jan.
Järgmisel hommikul teatas meedia, et saabuval ööl on veel uhkemaid virmalisi oodata ja et selle auks kustutatakse pealinnas virmaliste vehklemise ajaks tänavavalgustus. Oo, kuidas ma islandlasi imetlen! Järjekordselt!
Ma imetlen islandlasi alatasa. Nad on nii... mõistlikud. Ausad. Sõbralikud nagunii.

 Pikka aega olid minu lemmikmaadeks olnud Norra ja Kreeka. Komplektis loodus+inimesed. Nüüd on Island neile kahele pika puuga ära teinud. Komplektis loodus+inimesed. Ma olen Islandisse lootusetult armunud.

Ja niimoodi ja seetõttu ja veel sajal põhjusel on valmis saanud reisiprogramm, mille leiab peagi Võrumaa aasta 2016 parima mikroettevõtte - ABZ Reiside - kodulehelt. Olen nende 10 päeva sisse pannud kõik oma suuremad elamused, sealhulgas kaks päeva "sisemaal" - piirkonnad, kuhu grupireisid sageli ei lähe, kuid mis minu jaoks on olnud ühed suuremad elamused. Seega saab10 päevaga saarele ring peale, veelgi enam - läheme ka Vestmanna saarele.

Reisi kuupäevadeks on 17.-27. august 2017.
Sest siis on ehk mõned piirkonnad ennast sügisvärviliseks jõudnud ehtida.
Ja siis on juba lootust virmalisi kohata.
Ja siis on lootust peale trehvata mõnele "smala"-le või "rettir"-ile - esimene tähendab lammaste kokkukogumist, teine nende laialijagamist omanikele.
Ja jõuab veel napilt-napilt kooli alguseks koju.

Island on kallis.

Alles eile jõudis mulle majutuskohta 21-aastane prantsuse tüdruk, kellel - me olime jupp aega juttu puhunud -  ühel hetkel silmad märjaks läksid: "Mul on lennukini veel 5 päeva ja mul on järgi ainult umbes 20 eurot."
"See on ikka väga kallis maa," oigavad ühtviisi nii sakslased kui ameeriklased.

Issland on meile ka kallis," ütleb perenaine Thorey. "Ühe voodipesukomplekti (lina, tekikott, padjapüür, käterätt) pesemine pesulas maksab 1500 ISK".
See teeb umbes 11 eurot. Ja seletab, miks "magamiskotimajutus" (majutusasutuse poolt on voodi koos alumise linaga) Islandi väisajate hulgas nii populaarne on.
Kämpimine "meie" ettevõttes maksab ca 15 EUR inimese kohta. Mujal maailmas saab selle eest hostelikoha, siin pead omaenda telgis kügelema. Olgu, pesta ja pissida lubatakse ka selle raha eest.

Kohv või tee maksb tavaliselt 5-600 ISK / 4-5 eurot, tore on see, et igal pool lubatakse juurde võtta. Tore on ka see, et looduslikud vaatamisväärsused on Islandil enamasti tasuta. (Uus-Meremaal oli igale ilusale asjale sein ette ja aed ümber ehitatud!) 
Päevasupp maksab ca 1500-1900 ISK / 12-15 eurot, praad hinnaga 2800 ISK / 22 eurot on kohaliku rahva meelest juba soodsalt saadud.

Veel mõned hinnanäited:
 Kõige odavam sai - 270 ISK / 2.15 EUR
 1,5 l piima - 200 ISK / 1.56 EUR
1 kg kartulit - 4-500 ISK / 3-4 EUR
100 g singi/vorstilipse - 3-700 ISK / 3- 5.50 EUR
1 kg juustu - 1800 ISK / 14 EUR


Reisivarustus (sõltumata aastaajast!) peaks arvesse võtma Islandi vanasõna „Tahad teistsugust ilma, oota veerand tundi!”
  • „Iga-ilma-riided” - arvestusega, et enamasti on külmem kui temperatuuri järgi arvata võiks.
  • TUULE- ja vihmakindlad riided
  • Kihilise riietumise võimalus
  • sall, kindad, müts 
  • ujumisriided
  • nn plätud ehk toajalatsid – paljudes majutuskohtades on nõue (nagu eestlase kodus), et välisjalatsitega ei siseneta.
  • Ratastega kohver võib osutuda ebapraktiliseks juhtudel, kui seda tuleb parklast majutuskohta tassida üle muru, läbi laavaliiva või -tuha, mööda kruusateed või treppe. Selliseid juhtumeid on päris palju, kuid samas - distants ei ole kunagi hirmpikk. 
Sellelt lingilt avaneb blogipostitus, millel on "minu Islandi" kaart. Kaardi markereid klõpsides jõuab vstavat kohani blogis -  teisisõnu, ka siitkaudu saab reisiprogrammile (suures osas) pilgu peale visata.

*   *   *

„Mis selle maa siis nii eriliseks teeb?”, küsivad minult sõbrad, kui olen järjekordselt ülivõrrete puistamisega hoogu läinud.
Üritan oma miljonit ahhetust kuidagi kokku võtta. Näiteks sõnapaari „looduse vaheldusrikkus”.
Ühel hetkel võib rannaliiv olla must ja mereäärne kalju punane. Järgmisel hekel võib olla vastupidi – liiv punane ja kalju must. Aga kalju võib vabalt olla ka triibuline nagu meie rahvariideseelik. Triibud võivad olla ühel hetkel püsti, järgmisel risti.
Mulksuvad mudaaugud, mille servad on kaunistatud neoonvärvilaikudega. Purskavad geisrid. Keevad looduslikud mullivannid. Soojad jõed ja kosed.
Külmad liustikud. Valged. Või sinisinised. Või siis tuhandete aastate tuhast mustad liustikud. Kusagil mujal pole võimalik liustikele nii lihtsalt nii lähedale saada.
Aastavanused laavapõllud. Värskemustad ja tossavad. Tuhandeaastased laavapõllud. Kümnetuhandesed. Pehmesamblased. Pastelsed. Või siis hoopis sellised, nagu oleks keegi kilomeetrite viisi asfalti pannud.
Vulkaanid. Kraatrid. Kaldeerad. Fjordid. Kosed. Lunnid. Lambad. Hobused.
Virmalised. Vikerkaared. Näiteks neli tükki ühe mäe otsast välja kasvamas.
Ainult metsa, vaat metsa küll ei ole...

Island on imeline. Islandi kirjanik, nobelist Halldor Laxness on öelnud: „Kui liustikku piisavalt kaua vaadata, kaotavad sõnad lõpuks oma vähimagi tähenduse.” Tegelikult käib see kogu maa kohta – Islandi puhul jäävad sõnad mannetuks.

2 comments:

  1. Ahh, pagan! Mina tahan ka tulla!!! See kõlab imeliselt! A
    ga meil siin Rootsis algab lastel kool juba 20. augusti paiku tavaliselt :( Kahju, et reis nädalake varem ei toimu...

    ReplyDelete
  2. Nojah. Ma mõtlesin just virmaliste ja sügisvärvide ja lammaste peale, et siis saab ÄKKI neid ka natuke...

    ReplyDelete