Monday, December 12, 2016

Päkapikutused

Kui me täna hommikul tööle läksime, ei olnud päike veel tõusnud.

Islandil on päkapikulaadseid tegelasi 13 ja alates 11. detsembrist on kõikidel headel lastel sussid akna peal ootel.
 11. detsember Gerdi külalistemajas

Islandi päkapikud on pehmelt öeldes veidrad tegelased. Varasematel aegadel on siinsete laste elu jõulude kandis puhas põrgu olnud, sest kogu aeg hirmutati ja ähvardati lapsi nende jõuluõudkaakidega. Kohe nii hullusti, et mingil ajal pidi jõulujobude käitumist suisa seadusega reguleerima, et  lapsukesed jõulud ikka üle saaksid elatud. Seetõttu käituvad kaagid tänaseks samamoodi nagu harilikud päkapikud.
Islandi keele õpetaja, kes tegelikult oli lasteaiakasvataja, ütles, et lastel on keelatud päkapikkude toodud asju lasteaeda kaasa võtta - vältimaks olukorda, kus ühel on nutitelefon ja teisel kartul. Kartuli saab siis, kui laps on pahandust teinud. Kartulimälestus on vist ka igal islandlasel olemas - meie perenaine näiteks rääkis, kuidas tema kartul eraldi ära keedeti, sest "pahandusekartulit" ei sobinud ju muu rahva söögiga ühte potti panna. Eriti jõhker versioon on see, kui laps saab mädanenud kartuli.

Islandi päkapikkudega alustasime tutvumist  juba septembrikuus Myvatni ääres Dimmuborgiris.

Esimesel ööl tuleb Lambaehmataja. Stekkjarstaur. Vaatamata sellele, et kõik jõulujobud on sajandeid tagasi ühe korraga sündinud, on Stekkjastaur vendadest kõige vanem :). See kangete jalgadega kutt armastavat hirmsasti lambapiima ja seetõttu ta uttesid ründabki. No tõesti loll - detsembrikuus ei ole lammastel ju mingit piima!!! Vaatamata eelnevale olla Stekkjastaur vendadest kõige intelligentsem.
Teisel ööl tuleb Piimahabe. Giljagaur. Vennastest kõige suurem ja tugevam armastab üle kõige värskeltlüpstud piima vahtu, aga kui seda käepärast pole, lepib niisama piimaga ka. Sestap võib talle  ööseks piimaklaasi aknalauale panna. Giljagaur on jõulukuus ka Islandi piimapakkide peal. 
Õllesõbrad võivad väidetavalt maailma kõige kangema õlle, Giljagauri, kohta lugeda siit. 
Giljagaur nägi kaunistamisega ikka üksjagu vaeva...

Aga mitte kõik rahvad ei ole päkapikkudega kohaneda jõudnud! Meie naabrid näiteks varastasid oma sussid akna pealt ära. Muudkui imetlesid õhtu läbi oma sussikesi, et "nii nunnud, nii nunnud".  No aga kuhu see vaene Giljagaur pidi siis oma piparkoogid panema???

Aga meile tõid päkapikud veel eriti ägeda üllatuse - uue töökaaslase. Eestlase!!!




No comments:

Post a Comment