Friday, December 23, 2016

Tuulest toodud

Eile hommikupoolikul toodi meile bussitäis asiaate jalga kõlgutma. Nende buss oli teelt välja sõitnud/libisenud vms. Kohalik politsei kuulas kõik üle ja andis selle käigus peaaegu et stand-up-comedy etenduse. Kõigil (peale turismifirma ilmselt) oli lõbus.

Eile õhtul kella nelja paiku helistasid turismigruppide juhid ja edastasid  õhtusöögitellimused. Tund aega hiljem tuli teade, et ükski grupp meile ööbima ega sööma ei tule, sest ilmaprognoosi arvestades ei saa nad siit järgmisel hommikul enam minema ja firma on otsustanud kõigi reiside bussininad tagasi Reykjaviki poole pöörata.

Täna lõuna ajal oli tõepoolest ca 70 km pikkune teelõik siinkandis kolmeks tunniks suletud. Enne seda oli tuul veel kolm bussi jõudnud teelt välja puhuda ja ühe päris ümber ajada. Meedia andmetel inimestel vigstusi ei ole. 

Tuul, millest me antud juhul räägime, iilib meil siin neti andmetel 35-40 m/sek. Wikipedia ütleb, et 17-20 m/sek on tormine tuul, mis murrab puuoksi, 20-24 m/sek on torm, mis võib purustada katuseid, 25-28 on tugev torm ja 28-32 m/sek klassifitseerub  maruks. Viimasega kaasnevad suured purustused. Pärast seda saab Wikipedia tarkus otsa.

Niisiis jäid perekonnad Suzuki ja Honda eile saabumata. Vanarahvas ütleb, et nimi ei riku meest jne, aga no täitsa iseenesest tuleb inimesele rõõmus nägu ette, kui jälle mõni Pai Hui või Hea Jun leti taha ilmub. Ellile meeldib tubade võtmeid jagada gruppidele nõndaviisi, et hüüab nimed valjult välja - tema nimetab seda "jää murdmiseks", ütleb, et sellest saavad kõik nalja, nii tema kui turistid. Kuid mõnikord jääb tallegi mõni nimi kurku kinni. Nagu juhtus näiteks Jang Fackiga. Nimi Lim on veider islandlasele ja Ras taanlasele. Nii et üheks töökoha boonuseks on ka pidev multikulti-keeleõpe. 

Kuid Islandi ilmal oli vahepeal veel üllatusi varuks.
 "See ei saa ometi äike olla?" küsis Kaili ühel õhtul.
Sai. Välku ei tehtud, küll aga pauku.
Selgus, et Islandil algab äikesehooaeg sügisel ja lõpeb kevadel ja suvel ei ole siin äikest peaaegu kunagi. No ega siiski sügis-talvel ka palju ei ole- see oli meie nelja kuu esimene äike. Või me siis ei ole neid märganud. Ka seda lubab tark internet: "vähemärgatavad äikesed ja välgud on pilvesisesed."

Tänasega said läbi siinsed 13 päkapikupäeva. 
Toredaid jõule kõigile!





No comments:

Post a Comment