Monday, March 19, 2018

Kelle oma on Haigekassa?

Neljapäeval, 15.märtsil pärast tööpäeva lõppu vaikselt meediasse libisenud teade Kagu-Eesti sünnitusosakondade peatsest sulgemisest on järjekordne Rail Baltic või Tartu tselluloositehas - tilgutame tõde jupikaupa, et saaks oma tahtmise läbi suruda. Sest rahvas, teadagi, on, noh, selline rumalavõitu, nemad ei saa ju aru, milline äge bisnis on eesti mets hiinlase kempsupaberiks teha!!

Nüüd siis Kagu-Eesti sünnnitusosakonnad. Esiotsa aetakse juttu Põlva ja Valga sünnitusosakonna sulgemisest. Põlva sünnitusosakond, mida aastakümneid on rahva poolt ainult kiidetud ja varsti ka aastakümneid sulgemisega ähvardatud! Niuts! Kusjuures kõigile jäetakse mulje, et Võru sünnitusosakond jääb alles. No tõepoolest, kas neil on seal iga 25 km tagant sünnitusmaja vaja ... Seda, et meil on plaan ka Võru sünnitusosakond kahe aasta pärast kinni panna, seda me esiotsa veel rahvale ei ütle. Las õpivad Värskast Tartusse sünnitama käima (90 km), pärast on hea võrukatele öelda, et näe, Värska omad käivad ja ei virise!
 Pilt on pärit siit.

Haigekassa juhatuse liige Maivi Parv. „Lõuna-Eestis on praegu kolm haiglat, kus toimub vähem kui 300 sünnitust aastas, Naistearstide Seltsi hinnangul on aga kvaliteetse teenuse osutamiseks vajalik 400-500 juhtu aastas. Nii Põlva kui Valga haiglad jäävad alla selle näitaja – eelmisel aastal toimus Valgas 138 ja Põlvas 245 sünnitust.“
Kvaliteetne teenus - mul pidi kaane pealt viskama! Ma ise sain "kvaliteetse teenusepakkuja" käest 30 aastat tagasi sellise kogemuse, et siiamaani tõusevad juuksed püsti! Kui Põlva sünnitusosakond ei paku kvaliteetset teenust, siis ei ole kvaliteetset teenust maailmas olemaski!

Ma kohe päris-päriselt ei saagi aru, mis siis nüüd jälle mängus on. (Rahvas ongi ju loll!) Majanduslik kasu? Kelle oma? Kodanik sünnitaja oma, kellel tuleb paarikümne kilomeetri asemele paarsada (sest koju tahaks ju ka pärast, eks) juba kasvõi kütusekulu tõttu mitte. Kas tõesti tuleks riigile odavam ja majanduslikult mõistlikum kiirabi järelesaatmine igale sünnitajale? Kui palju odavam?

Hirmsasti tahaks öelda, et kulla Haigekassa, tee oma tööd, mis sulle on teha antud, korralikult (ja ära lase meie kõigi raha sadade tuhandetega tuulde, võltsarvetega näiteks, nagu mullu Pealtnägija pajatas) ning lase nendel, kes oma tööd korralikult teevad, seda kah korralikult teha...

Ja kui sünnitus siiski peale ei hakka? Kas kiirabi viib selle raseda naise, kelle ta Värskast Tartusse tõi, tagasi 90 km kaugusele koju  või jätab ta Tartusse haiglapäevi tegema? Kas see kiirabitöötaja, kellel tuleb sünnitus autos vastu võtta, on ikka "kvaliteetsema teenuse" pakkuja kui Eesti parimaks tunnistatud Põlva ämmaemand?

Tegelikult tahaksin ma hoopiski seda teada, et kelle oma on Haigekassa. Kas mitte me kõik, ka Kagu-Eesti inimesed, ei panusta oma sotsiaalmaksuga sellesse? Nagunii sõidab lõunaeestlane suuremate probleemide korral Tallinnasse või Tartusse (üldjuhul omal kulul, mitte Haigekassa toel). Jah, loomulikult ei saa igas külas olla südamekirurgi ja väga tore, et  Tallinnas ja Tartus igat sorti peenemad spetsialistid olemas on, kuid sünnitusosakond ei ole südamekirurgia. Ja kui Haigekassa on meie kõigi oma, siis äkki me võiksime ka mõnel puhul kuidagi sõna sekka öelda lisaks oma igakuistele annetustele???

Ja siis ma tahaksin veel teada, kelle oma on SA Tartu Ülikooli Kliinikum. Mul on kuri kahtlus, et Kliinikum saab suurema osa oma tegutsemisrahadest Haigekassalt. Ja siis ma ei saagi jälle aru, et miks ei võiks seda teenust Põlvas edasi pakkuda... et kui me kõik Haigekassat rahastame... nii hästi koguni, et tööjõukulud on Haigekassa eelarves 2018. aastal võrreldes 2017. aastaga tervel 13 % suurenenud...

Alles nädal tagasi, 10 märtsil, annetasid südamest ja rõõmuga paljud Põlvamaa elanikud ja ettevõtted SA Tartu Ülikooli Kliinikumi poolt korraldatud üleeestilise kampaania "Üleannetus" toetuseks. Oli ka lapsi, kes viisid oma kogutud taskuraha annetuskasti. Tulemuseks oli see, et Põlva maakonnas kogutud annetuste summa 3226 eurot oli ülekaalukalt suurem võrreldes teistes maakondades kogutud summadega. Info pärineb siit.
Lollikesed, eksole.

Taavi Rõivas selgitab FBs (grupis Põlva Sünnitusosakonna toetuseks - opositsioonipoliitikuna saab ta tõepoolest ka toetada!): "Sünnitus tähendab enamasti nelja valveringi (ehk nelja ööpäevaringselt valves olevat tervishoiutöötajat), mis omakorda võimaldab ööpäevaringselt tagada ka valmisoleku opereerida (kirurgi ja anestesioloogi valve). Võimalik majanduslik kokkuhoid sünnituse lõpetamisest üldhaiglas (maakonnakeskuse haigla) on parimal juhul mõnisada tuhat. Ehk 0,03% Haigekassa eelarvest."
 
Ehk nagu peaaegu et mitte midagi. 
Kes arvutaks kokku võimaliku majandusliku ja emotsionaalse kahju? Jah, kümnekonna aasta pärast on inimene loomulikult jälle kohanenud ja praegune pettumus ning valu ununenud või vähemalt leebunud. Aga praegu on küll tunne, et inimlikkus, see on nõrkadele. Et jälle sõidetakse üle. Jälle. Jubamaiteamitmendat korda üsna lühikese aja jooksul.

Kuidas pagan on see võimalik, et ma omaenda raha eest omaenda kodus sihukest käitumist pean taluma?

Linn tuleb täita lastega...

2 comments:

  1. Teise väljalaskega käisin ma haiglas kolmel välehäirel, alles neljandal korral läks tegudeks. Õnneks sain ma Võru vahet rallida....... Antud olukorras tundub, et inimesed kuuluvad süsteemile, mitte süsteem inimestele. Mõni asi maksab mis ta maksab ja see tuleb lihtsalt kinni maksta, sest nii on vaja.

    ReplyDelete
  2. Ja mina jälle kiidan taevani Valga sünnitusosakonda.
    Esimene laps sündis mul Tartus ja kaks järgmist Valgas. Tartus on puhas konveier, kellelgi sinu jaoks aega pole, perepalateid ka enamasti ei jätku.
    Valgas saime perepalati kohe kui sünnitusosakonda võeti, ennem veel kui laps ära sündis. Kogu aeg käidi uurimas kuidas on. Hoopis midagi muud kui Tartus.
    Ja lisaks on Valgas väga kogenud ämmaemandad. Mul esimene laps sündis vaakumiga, kuna mul ei tulnud pressid korralikult peale. Valgas teist last sünnitades ämmemand juhendas kuidas pressida ja sain ilusti lapse ise sünnitatud. Oleks ka tõenäoliselt esimese saanud kui keegi samamoodi juhendanud oleks.

    ReplyDelete